Piece każdorazowo budujemy pod indywidualnie zamówienie klienta, dlatego są dopasowane do profilu produkcji danego zakładu. Z jednej strony opieramy się na sprawdzonych rozwiązaniach wykorzystując swoje wieloletnie doświadczenie w branży, z drugiej tam gdzie jest potrzeba szukamy innowacyjnych rozwiązań.
Podstawowym celem jaki sobie stawiamy to jest komfort i bezpieczeństwo pracy na naszych urządzeniach oraz dobry współczynnik jakości urządzenia do jego ceny. Oszczędności nie mogą wymagać systemy odpowiedzialne za bezpieczeństwo obsługi. Nasze piece są wyposażone w dwa niezależne systemy pomiaru temperatury, pierwszy odpowiedzialny za pomiar temperatury w komorze roboczej i sterowanie pracą pieca. Drugi jako system bezpieczeństwa kontrolujący temperaturę w nagrzewnicy, gdzie w przypadku przekroczenia temperatury granicznej, piec zostaje automatycznie wyłączony, a my otrzymujemy informacje o przyczynie wyłączenia. Możemy też indywidualnie sobie zaprogramować, powyżej jakiej temperatury urządzenie ma nam wysłać komunikat o jej przekroczeniu. Jest to istotne w przypadkach, kiedy urządzenie jest wykorzystywane do innych procesów i pracuje w innych zakresach temperatur.
Ważną rzeczą jest dobranie sterowania pod indywidualne potrzeby docelowego użytkownika, dlatego też nasza skrzynka sterownicza na życzenie klienta może zostać wykonana w wersji „praca ciągła” lub „praca cykliczna”. Praca ciągła jest z reguły wykorzystywana w zakładach o dużym nasileniu produkcji, gdzie do minimum musi zostać skrócony czas wymiany wsadu. W tym przypadku piec sygnalizuje zakończenie cyklu, natomiast obsługa podejmuje decyzje czy piec ma zostać wyłączony, czy tylko ma być wykonana wymiana wsadu i rozpoczęty nowy cykl. Za bezpieczeństwo procesu wymiany wsadu odpowiada wyłącznik krańcowy, który rozłącza grzanie w piecu na czas wymiany wsadu. Drugim rozwiązaniem jest system pracy cyklicznej, w przypadku którego to sterowanie pilnuje wyłączenia pieca po zakończeniu cyklu. Dodatkowo sterowanie w systemie pracy cyklicznej jest wyposażone w opcje „opóźnienia czasu startu pieca”. Jest ona wykorzystywana najczęściej przez zakłady, w których ze względu na ograniczony „przydział mocy” wymagane jest przesunięcie uruchomienia pieca w czasie, np. na trzecią zmianę lub gdy chcemy aby piec był wstępnie wygrzany gdy przyjdziemy do pracy.